VANLIGA FRÅGOR

Vad innehåller barsen?

Kraftbar består av dadlar, kakao, kokosolja, nötter eller frön, och lite salt. Den är gluten- och laktosfri, samt fri från tillsatser.

Varför är er energibar så dyr?

Eftersom vi endast jobbar med ekologiska råvaror blir produktionskostnaden högre än för en produkt med konventionellt odlade råvaror. Som ekologiskt certifierad livsmedelsproducent betalar vi även årligen ett kontrollorgan för att få kalla vår produkt ekologisk. Därför behöver vi ha ett högre utpris till våra kunder.

Men vad innebär att den är ekologisk?

Ekologisk odling betyder bland annat att man inte använder några kemiska bekämpningsmedel i odlandet av råvaror. Vi på Kraftbar tror att detta odlingssätt är bättre för miljön i det långa loppet, samt bättre för oss som äter maten som produceras.

Varför gör ni Kraftbar för hand? Måste ni det?

Nej det måste vi inte, men vi väljer att göra det. Vi tycker att det ger en bra känsla att skapa något med våra egna händer. Alternativet är att investera i väldigt dyra maskiner. Maskinerna hade gjort energibarsen väldigt snabbt, men vi hade inte haft samma möjlighet att låta företaget växa långsamt och hållbart med de stora investeringar som skulle ha krävts. Troligtvis hade Kraftbar blivit väldigt lik andra märken på marknaden, och hur roligt låter det?

Varför är det inte mer protein i er energibar?

Det finns självklart protein i Kraftbar, men inte lika mycket som i en proteinbar. Skälet är att vi inte hittills har lyckats med en tillräckligt bra smak och konsistens med mycket proteinpulver. Eftersom vi vill ha en vegansk produkt, för att de flesta ska kunna äta den, faller allt proteinpulver med vassle bort. Vi jobbar vidare mot att göra vår första proteinbar, utan att tumma på smak och innehåll. Under tiden kan ni smaka Kraftbars kaffe & kakao, där vi har lagt till lite hampaprotein i smeten.

Men vänta lite, det är ju massor med sockerarter i!

Så sant. Dadlarna tillför en hel del sockerarter. Men tack vare dadlarna slipper vi att använda oss av stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel för att få till konsistensen i våra energibars. Vi försöker dock att göra en smak med lägre andel sockerarter, för att exempelvis nå ut till de som äter enligt LCHF. Kom gärna med förslag om du sitter inne på något smarrigt recept!

Det finns ju hundratals energibars på marknaden. Behövs det en till?

Det tycker vi absolut! Alla är vi olika, och alla gillar olika saker. Därför är det bra att det kommer nya produkter till marknaden som kunderna får tycka om eller ogilla. Genom att fler människor vågar sig på att göra ny och spännande mat, får alla vi andra njuta av smakupplevelser vi annars hade gått miste om. Det låter inte så illa, eller hur?