Utvalda växtbaserade recept
Mandel- & havrebollar
Favorit i repris med detta superenkla recept på mandel & havrebollar, med en touch av vanilj och lönnsirap.
Veganskt, glutenfritt och riktigt gott 🤤
Här är receptet för 12-15 bollar:
- 2 dl havregryn
- 0,5 dl mandelsmör
- 0,25 dl lönnsirap
- 0,25 dl smält kokosolja
- 0,5 krm vaniljpulver
- 0,5 krm salt
- 0,5 dl mandlar
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser, förutom mandlarna, till en jämn smet. Smeten kan bli lite kladdig från kokosoljan och lönnsirapen.
- När du har en konsistens du gillar, lägg i mandlarna och mixa tills det är bitar av mandel i hela smeten.
- Rulla smeten till bollar i önskad storlek och förvara i kylen.
Tagga gärna en vän, dela eller spara receptet på era sociala medier. Om ni testar att göra egna mandel- & havrebollar, tagga oss så vi får se hur duktiga ni är!

Utvalda växtbaserade recept
Vegansk kakdeg på kikärtor
Det här receptet kommer från Våga Vegan (www.vagavegan.se) och är en höjdare för dig som gillar kakdeg som kan ätas med gott samvete 🙂
Tillagningstid: 10 min | Ca 1/2 liter
Ingredienser:
- 250 g kokta kikärtor, sköljda och helst skalade
- 25 g havregryn
- 3 msk jordnötssmör
- 2 msk agavesirap
- 1- 1,5 tsk flingsalt
- 50 g mörk choklad
Gör så här:
- Skölj och helst skala kikärtorna, detta för att få ett slätare resultat. Tryck lite lätt runt kikärtorna så ploppar de ut från skalet.
- I en matberedare mixa havregrynet till ett mjöl och tillsätt resterande ingredienser, inte chokladen. Justera mängden salt efter smak.
- Mixa till en klumpfri, slät deg.
- Grovhacka chokladen och arbeta ner i degen med händerna. Klart!
Tips!
- Forma små kakdegsbollar och frys in, sedan är det bara att ta fram när man blir sötsugen!
- Dessa är supergoda att ha i glass, då får man en hemmagjord, nyttigare cookie dough glass.
